21 juni, 2009

Tie-Dye (+ zelf maken!)

Je ziet dit momenteel vooral veel onder de celebrity's. De meeste mensen moeten nog wennen aan deze nieuwe rage. Ondertussen verschijnen er wel steeds meer kledingstukken.. jurkjes, broeken, leggings, panty's, sjaals, tassen, singlets, shirts, en rokjes. Vooral de legging en de broek zijn erg populair. Tie-dye prints zijn erg druk en opvallend, compineer het daarom nooit met printjes. Alsje voor een Tie-dye kledingstuk gaat, hou de rest dan zo rustig mogelijk.
Extra informatie: Tie-dye (Engels) is een verftechniek voor textiel. Door middel van het binden en knopen van de stof wordt een patroon op de stof aangebracht. Vervolgens wordt de stof eerst doordrenkt met water, eventueel gemengd met soda. Hierna worden delen van de stof in verf gedoopt. De verf kan zich op bepaalde delen van de stof niet hechten, omdat de van water doordrenkte stof stevig is geknoopt of samengebonden.Door de kleding te bundelen, en vervolgens in verschillende verfkleuren te dopen kunnen spiraalpatronen worden aangebracht.Kleding die is behandeld met deze techniek, werd oorspronkelijk veel gedragen door hippies en mensen van andere alternatieve subculturen.


Zelf maken:

Benodigdheden:
-Wit kledingstuk naar keuze (katoen, zijde, wol, linnen of synthetische stoffen zijn geschikt.)
-Touw (fijn)
-Textielverf
-Zout
-Pan
-Lepel

Allereerst Zorg je ervoor dat je alle producten in huis hebt. Bind het kledingstuk af op de plaatsen waar je geen verf wilt hebben.Voor een streep effect rol je het kledingstuk strak op en bind je een stukje af, dan laat je een stukje open en daarna bind je weer een stukje af. (afbinden= een stukje touw er strak omheen knopen) Doe dit tot het hele kledingstuk gedaan is. Als je een vlek-effect wil, vouw het kleding stuk tot een prop en bind er touw strak in meerdere richtingen omheen. Je moet het touw bij het afbinden goed hard aantrekken, anders heb je kans dat het verf er doorheen gaat.

Maak het kledingstuk nat met water. Trek handschoenen aan en maak de verf open.Doe de verf in een bak en doe het zout erbij. Schenk er heet water op en roer het mengsel goed om. Neem een pan waarin je het kledingstuk geheel in kan onderdompelen. Giet hier het mengsel met verf in en vul het aan met koud water.

Roer het kledingstuk door het mengsel. Laat het kledingstuk even weken in het mengsel. Haal vervolgens de stof uit het verfbad en spoel het uit met water.Laat het drogen. Trek na het drogen de touwtjes los en strijk het kledingstuk glad.

En dan, hoppa, Je eigen homemade Tie-dye kledingstuk!
Je kussen is nu klaar.

4 opmerkingen:

 1. Hoi hoi,
  Echt een fijne duidelijke instructie!
  Klopt het dat je dat ook met ecoline kan doen?

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh ik heb nog een vraag:
  Hoe kun je verschillende kleuren kleuren in 1 kledingstuk gebruiken? Moet je dan van donker naar licht gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi, fijn! een nederlandse uitleg over tie-dye :)
  wel zou ik graag willen weten welke verf je hebt gebruikt en de hoeveelheid verf/ water?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi! hele handige uitleg! ik ga het waarschijnlijk ook maken en dan op mijn blog te plaatsen? http://lifetime8.webnode.nl/ xx

  BeantwoordenVerwijderen